Overvliegen is een ceremonie binnen scouting waarbij de oudste leden van een speltak overgaan naar een hogere speltak. Zij “vliegen” dus over naar een volgende speltak en zijn dus overvliegers.
Dit overvliegen vindt jaarlijks plaats in de tweede week van het begin van het nieuwe scoutingjaar. Het scoutingjaar loopt gelijk aan een schooljaar. Na de grote vakantie draait men dus nog een week met iedereen in de oude speltak. In de agenda op de website staan de precieze datums.
Begin mei krijgen de “overvliegers” (oudste leden) een uitnodiging van de nieuwe speltak om te komen kijken bij deze nieuwe speltak. Dit doen we om de overvliegers alvast te laten wennen aan de nieuwe speltak om de overstap niet al te groot te maken en op deze manier vertrouwt te raken met de nieuwe speltak.
De oudste jongens bij de Bevers vliegen over naar de Welpen en de meisjes naar de Kabouters. De oudste Welpen gaan over naar de Verkenners en de Kabouters naar de Gidsen. De oudste Verkenners en Gidsen gaan over naar de Explorers. Dit is een gemengde groep met Rowans en Sherpa’s


Het Uniform


Het scouting uniform genaamd het scoutfit (scouting outfit) veranderd. Wat houdt dit in.
De overgang naar een andere speltak betekent verandering van de kleur van het scoutfit (blouse). Als uw kind naar de welpen of kabouters gaat is blousekleur groen. Bij de Verkenners en Gidsen beige en bij de Explorers bordeaux rood.
Scouting Prinsenbeek heeft een interne scoutshop waar u tegen geringe kosten een tweedehands blouse kunt kopen. Hier kunt u ook de oude blouse tegen eenzelfde prijs verkopen. Mocht u de oude blouse willen inleveren dan heeft het de voorkeur omdat direct na het kamp te doen zodat er een zo groot mogelijke groep gebruik kan maken van deze mogelijkheid. De eventuele insignes op de blouse mogen blijven zitten tenzij de speltak leiding anders beslist.
In tegenstelling tot de regel om iedere troepavond in scoutfit te verschijnen verdient het de voorkeur om hier eenmalige van af te wijken bij de eerste troepavond in het nieuw scouting jaar.
Op de website kunt u meer informatie vinden over de “interne Scoutshop”.


De Ontgroening


Het is een traditie binnen scouting om de nieuwe leden te ontgroenen. Dit ontgroenen zal altijd gepast zijn bij de leeftijd die bij het kind hoort. Hierbij gaan we de uitdaging aan met het kind om vaak een stapje verder te zetten. We zullen hierbij altijd rekening houden dat het voor iedereen leuk moet blijven en we vooral niets tegen de zin in van de overvliegers doen.
Het kan zijn dat er Overvliegers zijn die hier tegen op zien. Dit is niet te bedoeling. Mocht u als ouder deze twijfel niet weg kunnen halen dan kunt u altijd contact opnemen met de nieuwe of oude leiding. We zullen er alles aan doen om deze twijfel weg te nemen.
Dat de overvliegers niet geheel schoon blijven is vaak onlosmakelijk verbonden met de ontgroening. Het wordt dan ook aangeraden om oude kleren aan te trekken tijdens het overvliegen. Na de ontgroening is er gelegenheid tot douchen en hierna kan de overvlieger zijn nieuwe uniform aan trekken zonder das. Dus zorg voor een handdoek en schone kleren.


Installatie


Na de ontgroening volgt het instaleren van de overvlieger. Hierbij dient men ten overstaan van de gehele groep de scoutingwet na te zeggen die bij de speltak hoort. Hierna krijgt men de insigne van de speltak uitgereikt en krijgt men de scouting das. De scoutingwet wordt voor gezegd en de overvlieger hoeft deze niet uit het hoofd te leren. De plaats waar de insignes op het uniform moet komen staat ook op deze website.
Hiermee is de overvliegceremonie voltooid en is de overvlieger een volwaardig lid bij zijn of haar nieuwe speltak.


Mocht u nog vragen hebben over het overvliegen dan kunt u deze sturen naar de speltak of naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.